Bayburt
DOLAR41.0031
EURO48.0755
ALTIN4435.5

Covid-19 Tanı Laboratuvarı Olan İller Arasına Bayburt’da Katıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Covid-19 Tanı Laboratuvarı Olan İller Arasına Bayburt’da Katıldı
Abone ol
Coronavirüs dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Çin’in Wuhan kentinden çıkarak tüm dünyaya yayılan virüs nedeniyle vaka ve ölüm sayıları gün gittikçe artıyor.

Dünya genelinde virüse yakalanan insan sayısı 3 milyon 130 binin üzerinde. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 220 bin civarında. Salgın Çin menşeli olarak ortaya çıkmasına rağmen; şu an itibariyle Çin’de vaka sayısı yok denecek düzeyde. Çin’den sonra virüsün merkezi ilk olarak Avrupa, sonrasında ise Amerika Birleşik Devletleri oldu. Coronavirüs tehdidini göz ardı ederek tedbir almakta geciken İtalya, İspanya ve İngiltere ve ABD gibi ülkeler bu ihmallerinin faturasını ağır ödüyorlar. Dünyanın sayılı büyük ekonomilerinin sağlık sistemleri neredeyse çökmüş durumda. Son günlerde İtalya, İspanya ve İngiltere’de vaka ve ölüm sayılarında az da olsa bir düşüş yaşanırken; Amerika Birleşik Devletleri’nde sayılar hızla artmaya devam ediyor. Türkiye’de ki durumun diğer ülkelere bakıldığında çok iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni de tedbirlerin erkenden alınmış olması. Ülkemizde vaka sayısı 115 bin sayısını geçmişken; salgın nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısı ise 3 binin üzerinde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yapmış olduğu son açıklamalara göre alınan tedbirler sayesinde vaka ve ölüm sayılarında düşüş yaşanmaya devam ediyor. Özellikle iyileşip taburcu edilen hasta sayılarında ciddi bir artış var. İyileşen hasta sayıları, günlük tespit edilen hasta sayısının iki katına çıkmış durumda. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısında da düşüş yaşanıyor. Bu tablonun pozitif olarak devam edebilmesi için, alınan tedbirlere harfiyen uymamızın ne kadar önemli olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor.
Coronavirüs vakalarının görülmeye başlanmasıyla birlikte hastalığın tanı ve tedavisi için yapılan test sayısının hastalığın kontrol altına alınmasında en büyük etken olduğu ortaya çıktı. Test sayısının fazla yapılması, hastalığa yakalananların tespit edilip izole edilmesini, aynı zamanda temas halinde olduğu insanlarında karantinaya alınmasını sağlayarak virüsün yayılma zincirinin kırılmasındaki en büyük etken oluyor. Test sayısının fazlalığı laboratuvarların yaygınlığı ile de doğru orantılı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 44 ilde 73 adet olan Covid-19 tanı laboratuvar sayısını, 21 ilde 31 tanı laboratuvarı daha ekleyerek, 65 şehirde 114’e çıkardı. Tanı laboratuvarı olmayan 16 ilde ise çalışmalar sürdürülüyor. 
Ülkemizdeki test sayısı ve laboratuvar sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk olarak coronavirüs tablosunun açıklandığı 19 Mart’ta bin 981 kişiye test uygulanmış ve gün geçtikçe test sayıları artarak 40 bin barajını aşmıştı. Bugüne kadar ülkemizde yapılan toplam test sayısı 1 milyona yaklaşmış durumda.
Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde Covid-19 tanı laboratuvarı olan iller arasına Bayburt’ta katıldı. Şehrimizde vakaların görülmeye başlamasıyla birlikte yapılan testler önce Erzurum’daki tanı laboratuvarına, daha sonra ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’ne gönderiliyordu. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda Bayburt’ta da tanı laboratuvarı devreye girdi.  Yapılan testlerin sonuçları artık daha hızlı bir şekilde alınmaya başlandı. Özellikle birkaç gün önce Bayburt Memnune Evsen Huzurevinde 35 kişide virüs tespit edilip, bu insanların hemen tedavi altına alınması, şehrimizde tanı laboratuvarının olmasının ne kadar önemli olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Bayburt’ta virüs şüphesi nedeniyle hastaneye başvuran vatandaşların hemen testleri yapılarak çok kısa sürede sonuçları alınıp, pozitif çıkanların tedavisine hemen başlanıyor. Türkiye’de coronavirüs tanı laboratuvarlarının olduğu şehirler şöyle: Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Van. Covid-19 tanı laboratuvarının olmadığı şehirler: Ağrı, Artvin, Bilecik, Burdur, Çankırı, Gümüşhane, Mardin, Nevşehir, Uşak, Kırklareli, Siirt, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır ve Osmaniye.
Laboratuvarın olmadığı şehirlerde yapılan testler çevre illerdeki merkezlere gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı bu şehirlerin de en kısa sürede tanı laboratuvarlarına kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburtlu Gençlerden Sağlık Çalışanlarına MektupÖnceki Haber

Bayburtlu Gençlerden Sağlık Çalışanların...

Ramazan Paketlerinin Dağıtıldığı İlk İllerden Biri Bayburt OlduSonraki Haber

Ramazan Paketlerinin Dağıtıldığı İlk İll...

Yorum Yazın

Hemşehrimiz Beyza Nur Akkuş’tan U20 Dünya Şampiyonası’nda Bronz Madalya
Bayburt İHH’dan Gazze’ye Günlük 50 Bin Kişilik Sıcak Yemek Desteği
Encümen Toplantısında Bayburt’un Hizmet Yükü Masaya Yatırıldı
Bayburt’ta Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı
Bayburt’ta Kaldırımlar İşgal Altında: Zabıtalar nerede?
Bayburt Devlet Hastanesi’nde İlk Kez Servikal Dar Kanal Ameliyatı Yapıldı
Bayburt’ta Sahte Alkol Üretimi ve Satışına Yönelik Operasyon!
Bakan Uraloğlu’ndan 8 Yıldır Bitmeyen Havalimanı İçin 2 Milyon Yolcu Garantisi
Kara Kuvvetleri Komutanı Tokel ile 3. Ordu Komutanı Altuğ Bayburt’ta
Bayburt Özel İdarespor Ziraat Türkiye Kupası’nda Giresunspor İle Karşılaşacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Bayburt’a Yatırım Sözü
Bayburt'un Petekkaya Köyü’nde Dağlık Alanda Çıkan Yangın Korkuttu!
BAL Ligi Katılımını Sağlayan Bayburt Özel İdare Spor’dan Açıklama
Bayburt'un Balkaynak Köyü’ndeki Tarihi Karakol İçin Restorasyon Çalışmaları Başlıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Bayburt’a Geliyor
Bayburt'ta Suç Makinesi İki Şahıs Motosiklet Hırsızlığından Tutuklandı"
Bayburt’ta Araç Sayısı 20 Bini Aştı, Trafik Sorunu Büyüyor
Kamu-Sen’in Yurt Genelindeki İş Bırakma Eylemine Bayburt da Katıldı
Bayburt’ta Din Görevlileri Kardeşlik İçin Bir Araya Geldi
Bayburt’un Demirözü İlçesinden Dünyaya Somon İhracatı
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar