Bayburt
DOLAR40.0507
EURO47.0002
ALTIN4260.5

Vali Epcim, Mesleğinin Son Ustasını Ziyaret Etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vali Epcim, Mesleğinin Son Ustasını Ziyaret Etti
Abone ol
Vali Cüneyt Epcim, geçimini dede mirası purutçulukla sağlayan ve Bayburt’ta mesleğinin son ustası konumunda olan Recai Purutoğlu’nu ziyaret etti.

Geleneksel fırın türü tandırın yanı sıra çömlekten ürettiği gündelik ve hediyelik birçok eşyayı yurtiçi ve yurtdışı birçok noktaya ulaştıran Purutoğlu, Vali Epcim’e çalışmalarını anlattı.
Babasının vasiyeti üzerine mesleğini bıraktığını ve ata mirası purutçuluğa başladığını aktaran Purutoğlu, bir zamanların gözde mesleği purutçuluğu zor şartlarda yaşatmaya çalıştığını söyledi.
Purutoğlu, çeşitli nedenlerle bir bölümü yıkılan Veysel Mahallesi’ndeki puruthanede, geçmişte Ulu Camii ve Bayburt Kalesi gibi önemli yapılar için çini üretimi yapıldığını aktardı.
Üretimini çeşitlendirme ve mesleğini gelecek kuşaklara aktarma gayesinde olduğuna dikkat çeken Purutoğlu, “Şimdilik sadece tandır yapıyoruz. Ürünlerimiz birçok ilden ve yurt dışından alıcı buluyor. Tandır gönderdiklerimiz arasında milletvekilleri, bürokratlar var. Geçmişte Ulu Camii minaresinin tuğlaları, şerefe altındaki çinileri ile Bayburt Kalesi’nin çinileri burada üretilmiş. Büyüklerimizden bizlere aktarılan bilgi bu şekilde. Ben çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla bu bölgede onlarca puruthane vardı. Şimdi bir tek burası kaldı. Bizde dedemizden aldığımız mirasa sahip çıkıp yok olmasını önlemek istiyoruz. Bizlere bu imkân verilirse buradan 40 kişiye ekmek kapısı açılır. Bizim de üretimimiz çeşitlenir.” diye konuştu.
Purutoğlu, bir bölümü yıkılan puruthaneyi yeniden eski günlerine kavuşturmanın özlemi içerisinde olduğunu kaydetti.
Çalışmaları dolayısıyla Purutoğlu’nu tebrik eden Vali Epcim ise destek sözü verdi.
Geleneksel el sanatlarının yaşatılmasında Purutoğlu gibi ustaların hayati öneme sahip olduğunu belirten Vali Epcim, “Büyük medeniyet olmanın önemli alametlerinden biri bıraktığınız eserlerdir. Bizim kültürümüz, yaşam biçimimiz ve düşünce dünyamız bu anlamda oldukça zengin bir birikime sahip. Baktığınız zaman gerek dini, gerek sivil mimari örneğinde tarihe nasıl değerler kazandırmışız bunu açıkça görebiliyoruz. İşte tüm bunları başarabilmenin ön koşulu ahlaken ve zihnen iyi yetişmiş, mesleğini düşünce dünyası ve kalbi ile harmanlayarak yaşadığı zamana neler katabilirim ya da nasıl kalıcı olabilirim idraki içerisinde fertlere sahip olabilmek. Bunu başarabildiğiniz zaman estetik ve zarafetiyle asırlara meydan okuyan nadide eserler ortaya koyabiliyorsunuz. Bu da her yönüyle nasıl bir medeniyet olduğunuzu en güzel şekliye ifade ediyor. İşte bu noktada bu büyük medeniyetlerin temellerini Recai usta gibi kadim el sanatlarımızın emektarları yoğuruyor. Bu bakımdan, bu meslekleri yapan ve yaşatanlar o zengin kültürel birikimin geçmişten bugüne aktarılmasında da büyük rol oynuyor. Eğer bir medeniyet inşa etme iddiamız var ise bizlere düşen kendilerini bu çalışmalarında desteklemek, bu mesleklerin gerek yaşatılması gerekse ihya edilmesi hususunda üzerimize düşüne yapmaktır. İnşallah bizlerde bu noktada üzerimize düşeni yapacağız. ” değerlendirmesinde bulundu.
Vali Epcim, Purutoğlu ile yaptığı sohbetin ardından ziyaretini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Epcim Camiilerde İncelemelerde BulunduÖnceki Haber

Vali Epcim Camiilerde İncelemelerde Bulu...

Bayburt Belediyesinden İç Isıtan Paylaşım YapıldıSonraki Haber

Bayburt Belediyesinden İç Isıtan Paylaşı...

Yorum Yazın

Bayburt-Erzurum Yolunda Bir Araç Kaza Yaptı: 2 Kadın, 1 Çocuk Yaralandı!
Bayburt Tarhunu Amerika Yollarında, İhracat Görüşmeleri Başladı
Bayburt, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde "Topraktan Kopuşun Hikayesi" Sergisi Açıldı
Bayburt Taşçılar Köyü 18. Şenliğini Futbol Zaferiyle Taçlandırdı
Bayburt'ta Haziran Ayında Suç Oranlarında Azalma
Köyler Arası Futbol Turnuvası'nın 21. Şampiyonu Taşçılar Spor Oldu
Gökçedere'de "Hz. Hüseyin ve Kerbela Şehitleri" Anıldı
Genç Mucitler Sahnedeydi: Deneyap Proje Şenliği Tamamlandı
Bayburt-Gümüşhane yolunda Su Patladı Yol Kapandı, Bir Araç Kaza Yaptı!
Bayburt'ta Temmuz Karı: Yüksek Kesimler Beyaza Büründü
Bayburt Gençlik Merkezi'nden “Deneyap” Proje Şenliği'ne Davet!
HÜDA PAR Bayburt İl Başkanı Oruçoğlu: Dini Değerlere Hakaret Cezalandırılmalı
Bayburt Üniversitesi A Takımı Kurumlar Arası Turnuvada Şampiyon Oldu
Kaleardı Yolunda Yapılan Çalışma Kazalara Davetiye Çıkarıyor!
Kaza Kırıma Uğrayan Uçaktan Acı Haber Geldi, Pilot Demirci Hayatını Kaybetti!
Bayburt'un Ballıkaya Köyü Yakınlarına Özel Uçak Düştü!
TÜRK-İŞ'ten Bayburt'ta İşçilerden 'Yeter Artık' Çıkışı!
EPDK Duyurdu: Doğalgaza “Yüzde 24,6” Zam Geldi!
Eski Ehliyetler İçin Son Gün 31 Temmuz: Milyonlarca Sürücüye Büyük Uyarı!
Bayburt Diyanet- Sen İl Temsilcisi Yazıcı'dan "Leman Dergisi'ne Sert Tepki"
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar