Bayburt
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5

Bayburt'ta "Kadına Şiddet Eylem Planı" Tanıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt'ta "Kadına Şiddet Eylem Planı" Tanıtımı Yapıldı
Abone ol
Bayburt Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bir program düzenlenerek Kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan il eylem planının tanıtımı yapıldı.

İl Müdürlüğü binasında hazırlanan kahvaltı sonrası gerçekleştirilen programda ulusal çapta hazırlanan kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planının ildeki kurumlarla yapılan istişareler sonucu ilimize uyarlanmış hali basına tanıtıldı.
Programa, İl Müdür Vekili Bülent Koçyiğit, Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Hazar Altundaş, Kadın Konukevi Müdürü Semiha Altundaş, Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Yağmur Dağhan, Kurum Personeli ve ilde görev yapan basın mensupları katılım sağladı.
Kurum olarak yapılan hizmetlere yönelik bilgilendirmelerin de yapıldığı programda tadilata alınan Huzurevi binasına yönelik kamuoyunda çıkan söylentilere de açıklık getirildi. 
Bayburt Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi binasının özel idare tarafından ihalesinin yapıldığını söyleyen İl Müdür Vekili Bülent Koçyiğit, "Kapasitenin 60 olduğunu ancak yılların getirdiği etkiyle sürekli odaların kullanılamayacak duruma geldiği için kapandığı ve kapasitenin 40’a kadar düştüğünün altını çizerek, “ihale süresi 4 ay olarak belirlendi, yani en geç 5 ay içerisinde huzurevi binamız daha iyi olanaklarla tekrar hizmete devam edecektir. Bu süreçte huzurevinde kalan yaşlılarımızı çevre illerimizde bulunan merkezlerimize yerleştirerek hizmetlerimizde hiçbir aksama yaşanmamasına büyük özen gösterdik.” dedi. 
Huzurevi’nin kapalı olduğu dönemde de bu alandaki hizmetlerine devam ettiklerini belirten Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Hazar Altundaş ise, “Şu anda 2 başvurumuz var. Gerekli işlemler yapıldı ve bakanlığa yazı gönderildi. Hizmetlerimizde herhangi bir aksaklık söz konusu değil.” sözlerini kullandı.
Programda Kadına Yönelik Şiddetle mücadele için oluşturulan il eylem planını bir sunum eşliğinde basına tanıtan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’de görevli Sosyal Çalışmacı Sümeyra Yılmaz, Bakanlık tarafından hazırlanan Şiddetle Mücadele Eylem planı ve bu planın ile uyarlanması süreciyle ilgili bilgiler aktardı.
İlde bulunan kurum ve kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda oluşturulan il eylem planı 2022-2025 yılları arasında gerçekleştirilmesi hedeflenen faaliyetleri kapsadığını söyleyen Yılmaz, Kadına yönelik şiddetle mücadelede tek bir kurumun hizmet vermesinin yeterli olmadığını ve bu sebeple diğer kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa bir çalışma yapılmasının önemli olduğunu belirterek yapılması hedeflenen faaliyetleri şu şekilde sıraladı:
“Adalete Erişim ve Mevzuat”
6284 Sayılı Kanunun etkin uygulanması için Valilik tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ilgili kurum ve kuruluşların kurumsal sorumluluklarını belirleyen iç genelge yayımlanması.
İlde yer alan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü’nün kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyi geliştirilecek ve müdürlük bünyesinde görevli personellerin kadına yönelik şiddetle mücadele, şiddet mağduruyla görüşme teknikleri konularında eğitim almaları sağlanması.    
“Politika ve Koordinasyon”
ŞÖNİM hizmetlerinin tanıtımı ve halka aktarılması amacıyla broşür ve afiş dağıtımı yapılması.
İlçelerde oluşturulan Komisyonların düzenli toplanması sağlanacak ve bu kapsamda alınan kararlar doğrultusunda yapılacak eğitim ve farkındalık çalışmaları yıl sonlarında düzenli olarak ŞÖNİM’e resmi yazıyla iletilmesi.    
“Üniversitelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede rolü ve önemine ilişkin akademide kadın buluşmaları gerçekleştirilmesi,
“Koruyucu ve Önleyici Hizmetler”
Bir diğer hedefimiz Koruyucu ve Önleyici hizmetler. Burada amacımız koruyucu ve önleyici hizmetlerin daha etkin şekilde sunulması, bu kapasitenin artırılmasıyla alakalı. Mesela bir maddemiz KADES’in tanınırlığının artırılmasına yönelik, bunu özellikle emniyet ve jandarma sürekli olarak broşür dağıtıyor bu bilgilendirmeyi yapıyor. Bizde müracaatçılarımıza bu bilgilendirmelerde bulunuyoruz.
Alkol madde bağımlılığı sorunu olan şiddet uygulayanlara yönelik bağımlılıkla mücadele konusunda özel müdahale programlarına katılımlarının sağlanması. Şunu söylemek mümkün şiddet uygulayan kişilerde belli bir kitle var, bu kişilerin alkol ve madde bağımlılığı olduğunu görüyoruz. Şiddet uygulama sebebi olarak bu bağımlılığı söylemek mümkün.

Geçici korunan ve uluslararası koruma başvuru veya statü sahibi kadın ve beraberindeki çocukların koruyucu ve önleyici hizmetlerden daha etkin biçimde yararlanmalarını sağlamak. Yine Göç İdaresiyle iş birliği içerisinde biz bu kişilere de aynı hizmetleri sunuyoruz. 
Kadına yönelik şiddet eylemleri sebebiyle tutuklu veya hükümlü bulunanların izin, firar ya da tahliye durumunda izleme takibi için gerekli tedbirlerin alınması ve ilgili kurumlara bildiriminin yapılması. Bu önemli bir madde. Özellikle biz aile içi eşe karşı şiddetten ceza almış hüküm giymiş kişilerin, firar yada tahliye durumlarında cezaevlerinden bize bilgilendirme yapmalarını istiyoruz ki; çıkış yapmaları halinde bizde şiddet mağduru kişilere ulaşıyoruz ve alabileceği hizmetleri aktarıyoruz. Kedisine bu bilgilendirmeleri yapıyoruz ve gerekirse kadın konuk evine yerleştirerek o süreci daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde geçirmelerini sağlıyoruz.

“Toplumsal Farkındalık”
Bu en önemli hedeflerden bir tanesi diye özetlemek mümkün. Şiddetle topyekûn mücadele için toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırmak. Hedefimiz bunu kapsıyor. Maddelerden bir tanesi Kamu personeline kadına yönelik şiddetle mücadele, erken yaşta evliliklerle mücadele ve görüşme teknikleri konularında eğitimler verilmesi.
Biz bunları düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Sadece kamu personellerine değil ama kamu personellerine öncelik tanıyoruz diyebiliriz, bu alanda doğrudan hizmet veren kişiler oldukları için. Ama hemen hemen ulaşabildiğimiz her kesime biz bu eğitimleri düzenlemeye çalışıyoruz.
Bir diğer maddemiz Diyanet İşleri Başkanlığıyla alakalı.  vaaz ve hutbelerde kadına yönelik şiddet konusuna yer verilerek düzenli olarak manevi değerler eğitimi verilmesi. Zaten hem vaaz ve hutbelerde hem de evlilik başvurularında bu bilgilendirmeleri müftülüğümüz yapıyor. Özellikle aile içi iletişim, eşlerin birbirine karşı saygılı davranması gibi konularda bir bilgilendirmeleri var.
Bir diğer maddemiz de Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde vatani görevini yapmakta olan erbaş ve erlere yönelik düzenli evlilik öncesi eğitim çalışmaları gerçekleştirilmesi. Yine bu da düzenli yapılan eğitimlerden bir tanesi.
Öğretmenlere ve okul yöneticilerine yönelik aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın erkek fırsat eşitliği gibi konularda yılda bir kez olmak üzere düzenli eğitim verilmesi.     
Yurtlarda kalan kadın ve erkek öğrencilere yönelik kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimleri gerçekleştirilmesi. Özellikle son zamanlarda öğrenci kitlesinde de başvuruların arttığını söylemek mümkün. Ama bu illaki şiddet oranının arttığı anlamına gelmiyor tabi. Gençlerimizin de bu konularda bilgilendiği bilinçlendiği ve bu kapsamda nereye başvuru yapacaklarını bildikleri anlamına geliyor.    
Kuran Kursu öğrencilerine yönelik aile kurma bilinci ve ahlaki değerler eğitimi verilmesi.     
Okul öncesi eğitim öğrencilerine yönelik eşitlik, farklılıklara saygı, sağlıklı ve olumlu iletişim konularında farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmesi. Tabi burada okul öncesinde doğrudan şiddet içerikli eğitimler değil de eşitlik farklılıklara saygı gibi konularda eğitim verilmesi daha doğru oluyor.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburtlu Şehit Aileleri ve Gaziler Çanakkale Gezisi İçin Yola ÇıktıÖnceki Haber

Bayburtlu Şehit Aileleri ve Gaziler Çana...

Jandarma Teşkilatı’nın 183’üncü Kuruluş Yıl Dönümü KutlandıSonraki Haber

Jandarma Teşkilatı’nın 183’üncü Kuruluş...

Yorum Yazın

Bayburt Üniversitesi, ÜNİDES Başvurularında Türkiye Üçüncüsü Oldu
Bayburt Halkı Asgari Ücreti Değerlendirdi: Tepkiler Çeşitli, Geçim Endişesi Ortak!
Bayburt'ta Bonzai Operasyonu: 1 Şüpheliye Adli İşlem!
Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Harekete Geçildi: Denetimler Sıkılaştırılacak!
Bayburt Devlet Hastanesine Fototerapi Cihazı Alındı
2025 Asgari Ücreti Açıklandı:Yeni Rakam 22.104 TL
Bayburt Ziraat Odası ÇKS’de Pilot İl Seçildi
bayburt emniyet müdürlüğü madde kullanımını önlemeye devam ediyor!
Bayburt Kop Kayak Tesisi Kar Eksikliği Nedeniyle Hâlâ Kapalı!
Bayburt’ta Dört Şair ve Şiirlerin Hikâyeleriyle Edebiyat Dolu Bir Söyleşi
Rektör Türkmen’e İtalya’da Uluslararası Kişilik Ödülü
Palandöken’de Çığ Felaketi: 1 Ölü, 3 Kişi Kurtarıldı
Bayburt’ta Kaçak Göçmen Operasyonu: 4 Organizatör 7 Göçmen Yakalandı!
Erzurum’da Düzensiz Göçle Mücadele için 5. Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Bayburt’ta Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 18.967’ye Ulaştı!
Bayburt Kapalı Pazarında Esnaf ve Vatandaşın Görüşleri!
Anadolu Ödülleri 2024 "Yeniyi Aramak" Temasıyla Sahiplerini Buldu
Bayburt Üniversitesi ile Başsavcılık Arasında Denetimli Serbestlik Protokolü
Türkiye'nin Kültürel Zenginlikleri Yerli Malı Haftasında Tanıtıldı
Bayburt Emniyet Müdürlüğünden Gençlere Güvenlik ve Bilinçlendirme

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar