© Bayburt Haber 2007 - 2024

Üni FM’de "Doğal Olan Normal Doğum" Temasıyla Eylem Planı Programı!

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Faruk İkizoğlu, normal doğumun faydalarını vurgulayarak sezaryen oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti. İkizoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında anne adaylarına normal doğumu tercih etmeleri çağrısında bulundu.

Üni FM’de Talat Saka’nın moderatörlüğünde yayına katılan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Faruk İkizoğlu, normal doğumun faydalarını ve sezaryen doğumun gereksiz yere artan oranlarına dair dikkat çekici bilgiler paylaştı. İkizoğlu, normal doğumun annenin doğal kasılmalarıyla, minimal müdahale ile gerçekleşen bir süreç olduğunu ve bu yöntemin annenin daha hızlı iyileşmesini sağladığını vurguladı. Ayrıca, doğum sırasında salgılanan oksitosin ve endorfin hormonlarının ağrıyı hafiflettiğini, anne-bebek bağını güçlendirdiğini, emzirmeyi kolaylaştırdığını belirtti.

Normal doğumun enfeksiyon riski, doğum sonrası komplikasyon ve cerrahi müdahale gerekliliğini azalttığını belirten İkizoğlu, bu yöntemin annenin hem fiziksel hem de psikolojik toparlanmasını hızlandırdığını ifade etti. Türkiye’de sezaryen oranının %60 gibi yüksek bir oranda olduğunu söyleyen İkizoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın “Normal Doğum Eylem Planı” ile bu oranı %15’e indirmeyi hedeflediğini vurguladı. Bayburt'ta sezaryen oranının %30 civarında olduğunu ve ideal oranın %85 normal doğum, %15 ise zorunlu sezaryen olması gerektiğini ifade etti.

Sezaryen doğumun özellikle birden fazla doğumda rahim incelmesi veya yırtılma riski taşıdığını, ancak normal doğum yapan kadınların sonraki doğumlarının genellikle daha kolay geçtiğini ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER