© Bayburt Haber 2007 - 2024

Naci Ağbal Tanıtım Toplantısında Sunum Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" tanıtım toplantısında sunum yaptı.

Ağbal, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme, istihdam ve toplumsal refahın ön koşulu olduğuna vurgu yaptı. 

Ağbal, "Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin ortak amacı olmalıdır. TCMB olarak biz bu amaca yürekten inanıyoruz ve enflasyonu düşürmekte kararlıyız" dedi.

Ağbal, swap işlemlerinde yıl içinde azalma beklediklerini söyledi. Likidite araçlarının etkin şekilde kullanılacağını belirten Ağbal, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacağını söyledi.

Ağbal şu mesajları verdi: 

"Hedeflerimize ulaşmak için şartların gerekli kılması halinde politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır. Para politikası 2021 yılında sade ve anlaşılır bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edilecek. Reeskont kredi dönüşleri rezerv birikimlerine katkı verecek. 2021’de reeskont kredi dönüşleri rezerv katkısının 21 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. TCMB'nin nominal ya da reel bir kur hedefi bulunmamaktadır. Enflasyonun ekonomimizi ve ülkemizi etkilediği maliyetler konusunda farkındalığın artırılması ve enflasyon hedeflerinin bütün paydaşlarca sahiplenilmesini önemli görüyoruz."

"Yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız" 

2021 yıl sonu yüzde 9,4 enflasyon hedefini ara hedef niteliği taşıdığına vurgu yapan Ağbal, "Hükumetle birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız. Bununla ilgili 2023 yılı itibarıyla bütün merkez bankası araçlarını kararlı bir şekilde kullanarak güçlü bir politika koordinasyonu içinde bu hedefi yakalamak için olağanüstü bir çaba sarfedeceğiz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER