ÜniFM’de düzenlenen Organ Bağışı Haftası özel yayını, toplumda organ bağışı bilincini artırmayı amaçladı. Dr. Betül Yılmaz, organ bağışının önemi ve merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.
Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası, ÜniFM’de anlamlı bir farkındalık programına sahne oldu. Programın moderatörlüğünü Talat Saka üstlenirken, Sağlık İl Müdürlüğü’nden Uzman Dr. Betül Yılmaz konuk olarak organ bağışına dair en çok merak edilen soruları yanıtladı. Yayının açılışında Talat Saka, organ bağışının hayat kurtarıcı etkisini vurgularken, Dr. Yılmaz, Türkiye’deki organ bağışı oranlarını artırmanın önemine dikkat çekti. Dr. Yılmaz, “Ülkemizde organ bağışı ve nakli hizmetleri gelişmeye devam ediyor, ancak bağış oranları toplumdaki bilgi eksikliği, yanlış inanışlar ve dini kaygılar nedeniyle beklenen düzeye ulaşamıyor” dedi
Sağlık Bakanlığı’nın Kasım 2023 verilerine göre Türkiye’de 24 bin 449 hasta böbrek, 2 bin 600 hasta karaciğer, bin 422 hasta kalp, 204 hasta akciğer, 277 hasta pankreas ve 4 bin 119 hasta kornea nakli bekliyor. Program boyunca bu verilerin, organ bağışının ne kadar hayati bir mesele olduğunu gözler önüne serdiği vurgulandı.
Talat Saka’nın “Organ bağışı neden bu kadar önemli?” sorusunu yanıtlayan Dr. Yılmaz, organ yetmezliği çeken hastalar için bağışların hayat kurtarıcı olduğunun altını çizdi: “Her yıl binlerce hasta, organ nakli beklerken hayatını kaybediyor. Organ bağışı, bu hastalar için adeta hayata dönüş anlamı taşıyor.” Dr. Yılmaz, nakli yapılabilen organları ve bağışçı olabilecek bireyleri açıklayarak, 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirtti. Bayburt’ta 2022 yılında bir hastanın beyin ölümü sonrası üç organın bağışlandığını, bu organlardan ikisinin Erzurum’a, birinin ise Bursa’ya nakledildiğini de paylaştı.
Organ bağışının nasıl yapılacağı ve iptal edilip edilemeyeceği hakkında bilgi veren Dr. Yılmaz, bağış yapmanın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, organ bağış merkezlerinde ve e-Devlet üzerinden mümkün olduğunu, dileyenlerin aynı kanallardan bağışlarını iptal edebileceğini belirtti. Ayrıca, bağışlanan organların Sağlık Bakanlığı’nın bekleme listesinde yer alan hastalara, doku uyumu ve önceliğe göre nakledildiğini açıkladı.
Programda, toplumda organ bağışı oranlarının artmamasının altında bilgi eksikliği, yanlış inanışlar ve dini kaygıların yattığını belirten Dr. Yılmaz, bu yüzden farkındalık artırıcı kampanyaların önemine vurgu yaptı. Organ bağışının dini boyutuna ilişkin açıklamalarda da bulunan Dr. Yılmaz, “Diyanet İşleri Başkanlığı, hayat kurtarma amacı taşıyan organ bağışının dinen caiz olduğunu belirtmektedir” diyerek İslam dininin belirli şartlar altında bağışı desteklediğini hatırlattı.
Organ Bağışı Haftası vesilesiyle ÜniFM’de düzenlenen bu özel yayın, organ bağışının gerekliliğini toplumla paylaşmayı ve organ bekleyen hastaların yaşadığı zorluklara dikkat çekmeyi hedefledi. Dr. Betül Yılmaz’ın aktardığı bilgilerle, dinleyicilere organ bağışının önemi bir kez daha hatırlatıldı; duyarlı bir toplum oluşturmanın hayati önemi vurgulandı.
Yorum Yazın