Bayburt
DOLAR34.5382
EURO37.2859
ALTIN2995.4

Üni Fm'den Yaşlılar Haftasına Özel Radyo Programı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üni Fm'den Yaşlılar Haftasına Özel Radyo Programı
Abone ol
18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle Bayburt Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli olan Sosyolog Arzu Koman Sol radyo programına katılım sağladı.

Üni Fm radyosunda yayınlanan ve moderatörlüğünü Talat Saka’nın yaptığı programda Sol "Yaşlılar Haftası" ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yaşlılık-Yaşlanma Nedir?
Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileri ki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır.
Yaşlı Kime Denir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir. Yaşlılığın sadece kronolojik yaşlanma kavramı kapsamında değerlendirilmesi eksik bir yaklaşım olduğundan dolayı biyolojik, psikolojik, sosyal yaşlanma gibi diğer tanımların da dikkate alınması son derece önemlidir.
Biyolojik Yaşlanma; Kalıtıma, sağlık ve çalışma şartlarına göre bedende meydana gelen fiziki değişikliklerdir. Organizmalarda ortaya çıkan biyolojik bir süreç olup, ilerleyici işlev kaybı ile karakterize bir süreçtir.
Psikolojik Yaşlanma; Gelişim sürecinde deneyimlerin artmasıyla oluşan davranış değişiklikleri ve davranışsal uyum yeteneğindeki yaşa bağlı değişimlerdir. Bireyin zihinsel yetenek ve işlevlerindeki yaşa bağlı ortaya çıkan değişimleri ifade etmektedir Örnek: Anılarda yaşama, geçmişe özlem, geçmişe takılıp kalma, geçmişten kopmamak.
Sosyal Yaşlanma; Bireylerin, toplumun sosyal yapısı içindeki rollerinin, konumlarının ve sosyal ilişkilerinin yaşlanmasıyla birlikte değişmesidir.
Unesco Yaşlılık Tanımı Nedir?
UNESCO’nun yaşlılık tanımındaysa: kronolojik tanımlama yerine insanın yaşam tarzına bağlı bir tanımlama yapılmıştır. Bu tanıma göre ise: Bir insan alanının dışına çıkamıyorsa, Yeni şeyler öğrenemiyorsa, Şaşırmıyorsa ve çoğu şeyi bildiğini düşünüyorsa, Merak etmiyorsa, Keşfetmiyorsa, Geçmişte anılarında yaşıyor ve sürekli eskiyi tekrar ediyorsa; yaşlıdır.
Yaşlıların En Temel Gereksinimleri ve Sorunları Nelerdir?
Yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki değişimi, toplumlarda çok yönlü olarak sorunların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yaşın ilerlemesi fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik, vb. pek çok değişikliği beraberinde getirmekte ve bu değişiklikler de yaşlı bireylerin gündelik yaşamlarını sürdürme kabiliyetlerinin ve toplumsal rollerinin gençlere göre farklılaşmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, içerisinde bulundukları bu değişimlere uyum gösteremediklerinde, yaşlıların yaşamları zorlaşmakta, onları toplumda adeta “farklı”, “yalnız”,” başka” bireylere dönüştürebilmektedir. Sonuç olarak yaşlı bireylerde, depresyon, demans, delir yum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir. Yaşlılıkta görülen psikolojik problemler bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını , bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.
Yaşlı Destek Program (YADES), 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo - psiko -sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması hizmeti hedeflenmektedir.
-Aile içerisinde bakımının mümkün olmadığı, öz bakımın yapamayan ve bakımını sağlayacak yakını olmayan 60 yaş ve üzerindeki yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak, bakmak ve bu kişilerin sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla huzur evi ile huzur evi yaşlı bakımı ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet verilmektedir.
-65 yaşını doldurmuş ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve yapılacak incelemede muhtaç olduğu belirlenen kişilere muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe yaşlılık maaşı verilmektedir.
-65 yaş ve üstü vatandaşlar demir yolları ve deniz yollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.
-Sağlık hizmetlerinde 65 yaş üzeri kişilere öncelik verilmekte ve Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler tarafından Evde Sağlık Hizmeti verilmektedir.
Yaşlılar Haftası ve Büyüklerimizin Toplumumuzdaki Yeri ve Önemi Nedir?
Hayatın tartışmasız gerçeklerinden birisi olan yaşlılık, kişilerin bir ömür boyunca karşılaştığı olaylar karşısında önemli deneyimler kazanarak bilgelik safhasına ulaştığı bir evredir. Bu evrede yaşlılarımızla aynı çatı altında kalarak onların tecrübe ve birikimlerinden çocuklarımızın, gençlerimizin ve bizlerin faydalanması gerekir.
Sosyal bir varlık insanın yaşlılık döneminde çevresine ola bağlılığı ve bağımlılığı artar. Bu sebeple, yarının yaşlıları olan bizlerin yaşlılara hoş muamele etmesi onlara karşı sorumlu, hassas, şefkat ve merhamet içeren davranışlar sergilenmesi gerekir. Sadece kendi akrabamız olan yaşlılara değil ilgiye muhtaç tüm yaşlılarla ilgilenmek, onları ziyaret etmek, hal-hatırlarını sormak, ihtiyaçlarını karşılayıp dualarını almak ham İslami ve ham de insani bir sorumluluktur.
 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt Üniversitesinde Yaşlılara Saygı Haftası Münasebetiyle Değerli Büyüklerimiz AğırlandıÖnceki Haber

Bayburt Üniversitesinde Yaşlılara Saygı...

Başkan Pekmezci Mhp Lideri Bahçeli İle Bir Araya GeldiSonraki Haber

Başkan Pekmezci Mhp Lideri Bahçeli İle B...

Yorum Yazın

Bayburt Özel İdare Spor'a Maç Öncesi Emniyetten Moral Desteği
Bayburt’tan Erzurum'a Yolcu Taşıyan Minibüs, Tıra Çarptı: 5 Yaralı!
Bayburt'ta Kaçakçılıkla Mücadelede Önemli Operasyon!
Bayburt'un Yüksek Kesimlerinde Kar Yağışı Etkili Oldu: Soğanlı Dağı Beyaza Büründü!
Bayburt'ta Doğa Yürüyüşü ve Fidan Dikimi Etkinliği Gerçekleştirildi!
TÜRKAV Bayburt İl Temsilciliği'nde Devir Teslim Töreni Gerçekleşti
Bayburt'ta Eylül Ayında Konut Satışlarında Yüzde 40 Artış
Bayburt’ta Öğrenci Servislerine Denetim: Güvenlik Önlemleri Kontrol Edildi!
Bayburt'ta Havalar Soğudu! Kar Bekleniyor!
Bayburt’ta Öğrencilere Afet Eğitimi ve Tatbikat Düzenlendi
Bayburt SGK Müdürü: "Kayıt Dışı Çalışmayın, Çalıştırmayın!"
Bayburt'ta Anayasanın İlk Dört Maddesi Üzerine Halkın Görüşleri!
Bayburt'ta Kenevir Operasyonu: 10 Kök Kenevir Ele Geçirildi!
Bayburt'ta silah ve Mühimmat Kaçakçılığı Operasyonu!
Bayburt Jandarması, 13 Yıl Hapsi Bulunan Suçluyu Trabzon'da Yakaladı!
Muhammed Şimşek 597,5 Kilo Kaldırdı Dünya İkinci Oldu!
Bayburt Özel İdarespor Son Dakikada Beraberliği Yakaladı!
Bayburt'ta Cip İle Otomobil Çarpıştı: 2 Yaralı!
Bayburt'ta Su Ürünleri Denetimi: Balıkçılara Uyarılar Yapıldı!
Bayburt'ta Bilim Ve Teknolojiye Yolculuk: "Bilimin Işığında Bayburt" Projesi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar