Ülke genelinde Liseye ve Üniversiteye giriş sınavlarının bitişiyle birlikte tatilciler akın akın tatil yerlerine gitmeye başladı.
Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamında normalleşme döneminin başlamasıyla birlikte il dışında yaşayan Bayburtlular tatillerini geçirmek üzere Bayburt’ta gelmeye devam ederken, sınav telaşını atlatan öğrenciler aileleriyle birlikte tatil için Bayburt’un yolunu tutmaya başladılar.
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan yazlıkçılar ve tatilciler, her geçen gün Bayburt’un nüfusunun artışına katkı sağlarken diğer taraftan ise koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık iki ay kadar iş yerlerini açamayan ve zor günler yaşayan esnafın da yüzünü güldürmeye başladılar.
Genel olarak araçlarıyla Bayburt’a gelen tatilciler, öncelikle şehir merkezinde araç park sorunu yaşıyor olmaları dikkat çekiyor. Bununda en önemli sebeplerinden birisi ise iş yerlerinin ve özellikle bankalar ile insanların ihtiyaçlarını karşılayacakları önemli kurumların yıllardır aynı caddeler üzerinde olmasından kaynaklanıyor. Yani yıllardır Bayburt saat kulesi etrafındaki sıkışıklığı bir türlü çözemediği gibi, şehrin farklı bölgelerine iş yerlerini ve önemli kamu kurumlarını taşıyamamasından kaynaklanıyor. Bayburt’un yeni yerleşim alanlarına bir şekilde bazı kurumlarını taşıması kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkıyor.
Tatilciler bir taraftan sıla-i rahim yapmak için ve tatillerini geçirmek üzere Bayburt’a gelirken her geçen gün ise il genelindeki nüfusta artış gözleniyor. Kentin 85 bin olan nüfusu önümüzdeki 10 gün içerisinde 150 bini geçmesi bekleniyor. Bazı tatilciler için Belediyeye ait olan Saklı Cennet Tatil Köyü evleri yoğun ilgi görürken, Bayburt’a gelen tatilcilerin büyük bir bölümü ise kendi köylerinde tatillerini geçirmeyi tercih ediyor.
Diğer taraftan, tatillerini geçirmek üzere Bayburt’a gelen ve her yıl en az 2 veya 3 ay kalan tatilcilere yönelik tarihi mekanların hala istenilen şekilde ziyarete açılamamış olması üzüntü vericidir. Ayrıca tatilcilerin Bayburt’a geldiği yaz dönemlerinde mihmandarlar eşliğinde Bayburt’un tarihi mekanlarından, Bayburt Kalesi, Çımağıl Mağarası, Helva Köyü Buz Mağarası, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Baksı Müzesi, Dede Korkut Kümbeti, Kop Şehitliği, Ulu Camii, Korgan Köprüsü, Sırakayalar Şelaleleri, Abdulvehhab Gazi ve Bamsı Böyrek Türbeleri, Ahmedi Zencan Türbesi ve Şehit Osman Türbeleri gibi tarihi mekanlara neden gezi turları düzenlenemediğini soran tatilcilere ikna edici cevap maalesef verilemiyor.
Yorum Yazın