Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, "O gün yaşanan hadiseleri, o günkü duyguları, düşünceleri destanlar vasıtasıyla bugünlere taşımış olan Dede Korkut'un inşallah bu çalışmalarla yarınlara taşınmasını da hep birlikte sağlamış olacağız." dedi.
Vali Pehlivan ile Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Üniversitesi organizasyonu ve ev sahipliğinde, Bayburt Valiliği'nin katkıları, Türk Dil Kurumu ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle 25-27 Nisan'da gerçekleştirilecek "Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu"na ilişkin basın açıklaması yaptı.
Dede Korkut'un UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine 2018 yılında dahil edildiğini anımsatan Vali Pehlivan, Türkiye'de Dede Korkut denilince Bayburt'un akıllara geldiğini, Dede Korkut'un Türk dünyası ve edebiyat için önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.
Pehlivan, Dede Korkut hikayelerinin uluslararası bir nitelik taşıdığına işaret ederek, "Bu hikayelerde, destanlarda Bayburt vilayetimizin de özel bir yeri var. Üç destanda münhasıran Bayburt ilimizden bahsediliyor. Bu gerçeklerden hareketle Dede Korkut'un türbesinin de ilimiz merkeze bağlı Masat köyünde varlığı biliniyor. İlimizde 1994 yılından itibaren her yıl düzenlenen Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri o türbenin ziyaretiyle başlıyor. Yine Dede Korkut hikayelerinin bir kısmında Bayburt Kalesi'nden bahsediliyor." diye konuştu.
Bayburt Üniversitesi'nin 2008 yılında kurulmasıyla üniversite bünyesinde Dede Korkut Araştırma Merkezi kurulduğunu ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:
"Dede Korkut adına ödüller verilmesi ve yine bilimsel paneller, sempozyumlar düzenlenmesi şeklinde birtakım faaliyetler bugüne kadar yürütülmüş. Dede Korkut'un UNESCO'ya dahil edilmesiyle birlikte Bayburt olarak bu faaliyetlerin kapsamının ve çeşitliliğinin arttırılması konusunda hemfikir olduk. Başta Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi, Bayburt Belediyesi ile ilgili kurum ve kuruluşlarla bu yıldan itibaren ilave ne gibi çalışmalar yapabiliriz konusunda bir komisyon oluşturarak çalışmalarımızı başlattık. Bunun en somut örneğini üniversitemiz bünyesinde Valiliğimizin katkılarıyla ve yine Türk Dil Kurumu ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle böyle bir sempozyumun yapılmasının uygun olacağı, faydalı olacağı takdir edildi. Biz de bunu destekleme konusunda hiç tereddüt etmedik."
Vali Pehlivan, sempozyumda 9'u yurt dışından olmak üzere 39 bilim insanının 49 bildiri sunacağını belirterek, "Bu yılın en somut ve en kapsamlı faaliyetini inşallah birlikte gerçekleştirmiş olacağız ama bununla kalmayacak. Önümüzdeki aylarda, yıl içinde çeşitli faaliyetlerle Dede Korkut'un hem Bayburt hem de ülkemiz, Türk dünyası ve bütün dünya için ne anlam ifade ettiğini anlatmış olacağız. O gün yaşanan hadiseleri, o günkü duyguları, düşünceleri destanlar vasıtasıyla bugünlere taşımış olan Dede Korkut'un inşallah bu çalışmalarla yarınlara taşınmasını da hep birlikte sağlamış olacağız." dedi.
- "Turizm boyutu da var"
Bu konunun kültürel boyutu kadar turizm boyutu da olduğuna dikkati çeken Pehlivan, "İnşallah Dede Korkut ile ilgili faaliyetler vesilesiyle ve yine önümüzdeki aylarda kurulumuna başlanacak Dede Korkut Obası ve benzeri çalışmalar ile burada bir turizm potansiyelinin oluşmasını da arzu ediyoruz." ifadesini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise Bayburt Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulmasının ardından Dede Korkut adıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Üniversitenin isminin "Bayburt Dede Korkut Üniversitesi" olması için Üniversite Senatosuna teklif sunduklarını belirten Coşkun, bu teklifin senatoda kabul edildiğini belirterek, "Bu kararı YÖK'e gönderdik ve oradan cevap bekliyoruz. Bayburt Üniversitesi inşallah Bayburt Dede Korkut Üniversitesi olabilecek." diye konuştu.
Yorum Yazın