Bayburt
DOLAR38.2552
EURO43.8333
ALTIN4076.8

Bayburt'ta Hububatta Rekolte ve TMO Alımı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt'ta Hububatta Rekolte ve TMO Alımı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Abone ol
Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırım Tepe, bu yıl çiftçilerin yüksek verim aldığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin değerinde aldığı hububatla çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade etti.

Yıldırımtepe geçtiğimiz yıl hem pandemi hem de kuraklık nedeniyle Bayburt’ta çifçinin zor dönem yaşadığını söyledi.

Bu yıl ise çiftçinin verimli bir sezon geçirdiğini belirten Yıldırımtepe,

“Özellikle hububatta yüksek verim aldılar. Ortalama Bayburt verimi 200 kilo iken bu sene hububatta verimimiz 300 kilogramı buldu. hatta geçti bunun üzerine çıktı. Bununla birlikte hububatta Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinin rekorunu kırdı. Ben son 16 yılını hatırlıyorum TMO Bayburt'ta alım yaptı. 2010 yılında Kelkit’te buraya vermişti ve 5 bin tonla en fazla alımı yapmıştı. Ama bu sene hem Kelkit'te bir şube açıldı 2 bin ton ürün verdiler birde Bayburt'ta şube açıldı. 11 bin tonla son 20 yılın rekorunu kırdı. Ve çiftçinin ürettiği arpa, buğday, tiritikale, çavdar, yulaf tamamını aldı.” diye konuştu.

TMO’nun tarihinde ilk kez taban fiyat açıkladığına dikkat çeken Yıldırımtepe şunları söyledi:

“Hep tavan fiyat açıklar kalitesine göre düşerdi. Ve çiftçilerimiz de gidip ürünleri alıma girmediği zaman geri dönerlerdi. Bu yıl öyle bir uygulama yapmadı. Taban fiyat açıkladı 6 bin 375 çok iyiyse 25 kuruş artırdı ama buğday kalitesizse 6 bin 350 ye düştü 25 kuruş düştü. En düşük fiyat bile piyasanın fersah fersah üzerinde bir fiyat. Çünkü buna ek Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 1000 lira buğdayda 500 lira arpada pirim var. Bununla beraber 7 bin 400 liraya arpada 6 bin 650 liraya fiyat buldu. Dolayısıyla çiftçilerimiz hep TMO'yu tercih ettiler. Bu yıl fazla kalem ayrımı da yapmadılar. Buğdayın tamamını ekmeklik buğday olarak topladılar. çiftçi belki karışıkta götürse aldılar. Tabi burada Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bunun için çok önemliydi. TMO'nun ürün alabilmesi için buğdayda çiftçiye 1000 lira arpada da 500 liralık pirim vermesi bizim önümüzü açtı. Burada ben başta Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, TMO Genel Müdürüne ve Bayburt'ta şube açan TMO Erzurum Şubesi başmüdürüne teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıl çiftçinin hububat yönünde yüzü güldü.”

-          Gübre fiyatlarının düşmesini talep ediyoruz

Şu anda Bayburt’ta çifçilerin güzlük ekime hazırlandığını dile getiren Yıldırımtepe,  

“İnşallah yağmurlala birlikte 2023 yılı güzlük ekimi yapılacak. burada sıkıntı gördüğümüz tek nokta gübre fiyatlarının yüksek oluşu. Gübre olamadan yüksek verim almak mümkün değil. dolayısıyla gübre burada son derece önemli. Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı bir mazot, gübre desteği var. Bunu olumlu buluyoruz. 75 lira mazot desteği 45 lira gübre desteği gibi bir açıklamasını dinledim. Tabi bu tebliğe döküldükten sonra hayata geçecek. Tabi önemli destek ama gübre fiyatları çok yüksek mutlaka süspanse edilmesi lazım. Buradan öyle bir talebimiz var. 2023 yılını da 2020 yılı gibi bol bereketli bir yıl olmasını şimdiden temenni ediyoruz.” dedi.

Yıldırımtepe, yem bitkisinde de verimin yüksek olduğunu ancak çiftçinin pazar bulmakta zolandığını ifade ederek, bir çok çiftçinin elinde yem bitkisi bulunduğunu ve satmakta zorlandığını aktardı.

Şeker pancarında yüksek verim bekliyoruz

Şeker pancarında da yüksek verim beklediklerini ancak çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğini anlatan Yıldırımtepe şöyle devam etti:

“Şeker pancarında da yüksek verim bekliyoruz. ancak şeker pancarında özelleşme durumu olduğu için orda Bayburt çiftçisini zorluyor. Yüksek fire düşüyor ve çiftçiyi mağdur ediyor. Ben şeker pancarı alımı yapan Albayraklar fabrikasının yöneticilerine şunu diyorum çiftçinin hakkını yemeyin, hakkı neyse onu düşün çiftçimizin bu yıl yüzü gülsün şeker pancarında da yüksek verim alsın.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sürüye Saldıran Kurtlar 12 Koyunu Telef EttiÖnceki Haber

Sürüye Saldıran Kurtlar 12 Koyunu Telef...

Bayburt Halk Eğitim Merkezi Yeni Kursiyerlerini BekliyorSonraki Haber

Bayburt Halk Eğitim Merkezi Yeni Kursiye...

Yorum Yazın

Bayburt Şingah TOKİ Konutlarında Toprak Kayması Sonrası Çalışmalar Başladı
Çelik Bilek Spor Kulübü Türkiye Şampiyonası’nda Madalyaları Topladı
Bayburt, Ünilig Rafting Şampiyonası’na Ev Sahipliği Yapacak
Bayburt’ta 19 Nisan’da İçme Suyu Hattı Çalışması Nedeniyle Su Kesintisi Olacak
Bayburtlu Bilek Güreşçileri Türkiye Şampiyonası’ndan Madalyalarla Döndü
CHP Bayburt Gençlik Kolları’ndan İmamoğlu’na Destek Çağrısı!
Gizlenmiş Uyuşturucu Madde Narkotik Ekibinin Gözünden Kaçmadı!
Bayburt’ta 2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
Bayburt’ta Bir Şüphelinin Üzerinden Metamfetamin ve Bonzai Çıktı
Bayburt TOKİ’de Tehlike Derinleşiyor: Toprak Kayması Temellere Dayandı!
Bayburt'ta Durdurulan Araçta 6,17 Gram Bonzai Ele Geçirildi!
Küçük Kızlar Takımımız Türkiye Finalleri'ne Yükseldi!
Prof. Dr. Tevhit Ayengin, Bayburt Üniversitesi Rektör Adayı Oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aktif Havalimanı Sayısı Bayburt İle 60 Olacak
Aliağaspor, Temsilcimizi 3-0 Mağlup Ederek Ligde Kalma Umutlarını Kırdı!
Bayburt'lu Yiğit Dinçer, U15 Dünya Şampiyonasında İkinci Oldu!
Dede Korkut Öykü Yarışmasının Finali İstanbul’da Gerçekleşti, Ödüller Sahiplerini Buldu
Bayburt Özel İdarespor Zorlu Virajda Aliağa Futbol A.Ş’yi Konuk Ediyor!
2025'in İlk İki Ayında Bayburt İhracatta Son Sırada!
ÜNİ FM Stüdyolarında “Otizme Dair” Özel Program Düzenlendi
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar