Bayburt Üniversitesi'nin 5. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Şenlikleri’nin açılış programı ile başladı.
14 gün boyunca 80'in üzerinde etkinliğin yer alacağı şenlikler, Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Programda Bayburt Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu bir gösteri sundu.
Rektör Türkmen: "Şenliklerin üniversite ve şehir için marka değere dönüşmesini önemsiyoruz"
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, şenliklerin açış konuşmasında, pandemi dolayısıyla iki yıl aksayan şenliklerin kaldığı yerden devam ettiğini belirterek, şenliklerin sadece üniversite için değil Bayburt için de marka değere dönüşmesini önemsediklerini ve bu doğrultuda bir program hazırladıklarını belirtti.
Önceliklerinin öğrenci memnuniyetini artırmak olduğunu belirten Rektör Türkmen, iki haftayı kapsayacak şekilde zengin bir program düzenlediklerini, ilk haftanın bilimsel etkinliklerle, ikinci haftanın ise, öğrenci etkileşimini artıracak etkinliklerle devam edeceğini kaydetti.
Rektör Türkmen, Bayburt'ta çeyrek asırdır Bayburt Belediyesi tarafından sürdürülen Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri dolayısıyla bir isim kesişmesi olduğunu, kentte bu manada bir hassasiyet oluştuğunu, bu hassasiyeti dikkate alarak gelecek yıldan itibaren şenliklerin farklı temalar ve isimlerle devam ettirmeye gayret edeceklerini belirtti.
Prof. Türkmen, etkinliklere emek sunan çalışma arkadaşlarına, sponsorlara, öğrenci kulüplerine, öğrenci topluluklarına ve katılım gösteren herkese teşekkür ederek, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız nezdinde yönetimine de ayrıca teşekkür etti.
Milletvekili Battal: "Bayburt Üniversitesi'nin varlığından gurur duyuyorum"
Rektörü Türkmen'in ardından konuşan Bayburt Milletvekili Fetani Battal ise, programın öneminden bahsederek, üniversitelerin bilinç ve bilginin merkezi olduğunu ifade ederek, bilgi ve bilincin üniversitelerde oluşturulduğunu ve toplumların buradan istifade ettiğini söyledi.
Ülkelerin bu anlamda büyük bir yarışın içinde olduğunu söyleyen Milletvekili Battal, "Biz biliriz ki bilgi ve bilinci şuur ve irfanla zenginleştirip derinleştirmezseniz bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı o derin çıkmaz sokaklarda, insanoğlunu çeşitli problemlere çare aradığı bir zemine götümmüş olursunuz. Tam da bizim milletimizin, kültürümüzün bize sunduğu, bizim tam anlamıyla hakkıyla kullanmadığımız bir zaman diliminde bilincin ve bilginin irfanla bütünleşmesini kendisine ideal edinmiş Bayburt Üniversitesi'nin varlığından ayrı bir gurur duyuyorum" dedi.
Battal, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Mutlu Türkmen nezdinde programın gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür etti.
Vali Epcim: "Dede Korkut ve Bayburt'u birlikte anmanın mutluluğunu yaşıyoruz"
Bayburt Valisi Cüneyt Epcim de önceki yıl Bayburt Kalesi ile Dede Korkut ilişkisini kuran bir yaklaşımla Bayburt Kalesi'nde bir anlatı yaptıklarını ifade ederek, Bayburt Üniversitesi'nde Dede Korkut'u ve Bayburt'u birlikte anmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, yaz aylarında gerçekleşen Uluslar arası Dede Korkut Kültür Sanat Şenlikleri'nin de bu yıl çok daha coşkulu ve dolu dolu geçeceğini ifade etti.
Dede Korkut'un UNESCO Tarafından Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası'na dahil edildiğini ve bu belgenin Bayburt'ta olduğunu hatırlatan Vali Epcim, Dede Korkut'u bir Horasan eri bağlamında düşünüp, kurgulayan uluslar arası ses getirecek bir müzenin hazırlığında olduklarını dile getirdi.
Vali Epcim, programın içeriğinin zengin olduğunu da kaydederek, programı hazırlayan Bayburt Üniversitesi'ni ve Rektör Mutlu Türkmen'i tebrik ettiğini sözlerine ekledi.
Program konuşmaların ardından konferansla devam etti.
Yorum Yazın