Üni Fm'den Trafik Haftasına Özel Radyo Programı
GÜNDEM7-13 Mayıs Trafik Haftası münasebetiyle Bayburt Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İlker Soydan ve Bayburt İl Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Amiri Mustafa Akkaya radyo programına katılım sağladı.
Üni Fm radyosunda yayınlanan ve moderatörlüğünü Talat Saka’nın yaptığı programda Soydan ve Akkaya "Trafik Haftası" ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bilindiği üzere trafik düzeni ve güvenliğine yönelik olarak, karayollarını kullananların kurallara uymaları yönündeki farkındalığın ve paydaş kurum ve kuruluşlar ile iş birliği ve koordinasyon içeresinde trafik güvenliğine plan katkıların arttırılması amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği Günü”, takip eden hafta ise “Karayolu Trafik Haftası” olarak kutlanmaktadır
Bu yılda ülkemiz genelinde 7-13 Mayıs 2022 tarihleri arası Karayolu Trafik Haftası” olarak kutlandığından gerek Emniyet gerekse Jandarma Trafik ekiplerince denetim ve eğitim alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Özellikle 2019 yılın “Yaya Öncelikle Trafik Yılı” ilan edilmesiyle birlikte yaya önceliği ve güvenliğinin ön plana alındığını emniyet ve jandarma ekiplerince yapılan denetimler ile görsel ve işitsel medyada sıkça görmekteyiz. Daha detaylı ve aydınlatıcı bilgi almak amacıyla stüdyomuza Bayburt İl Jandarma Müdürlüğü Trafik Tescil Ve Denetleme Şube Müdürü İlker SOYDAN ve Bayburt İl Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Amiri Mustafa AKKAYA‘yı Konuk ediyoruz.
Yaya güvenliği ve yaya önceliği nedir? Nasıl sağlanır? Yaya ile ilgili mevzuattaki düzenlemeler hakkında bilgi verir misiniz?
Yaya önceliği kısaca trafik ışığı ya da görevlisinin bulunmadığı yaya veya okul geçitlerinde, yayanın önceliğine sahip olmasıdır. Trafik sistemi içerisinde en savunmasız elemanlar hiç kuşkusuz yayalardır. Bu sebeple yayalar trafik ortamında çok daha dikkatli olmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütünün 2015 yılında hazırlanmış olduğu “Yol Güvenliği Küresel Durum Raporu” na göre trafik kazalarına bağlı olarak meydana gelen yaralanmaların %49 unu yayaların oluşturduğu bildirilmiştir.
Ülkemize ait veriler incelendiğinde ise genel olarak kazaların oluş türlerine 1.Sırada %33,4 ile yandan çarpma 2.Sırada ise %19 ile YAYAYA ÇARPMA kazalarının meydana geldiği, Meydana gelen ölümlü trafik kazaları incelendiğinde oluş türlerine göre 1.Sırada %21 ile yoldan çıkma 2.Sırada ise YAYAYA ÇARPMA kazalarını geldiği tespit edilmiştir.
Bu istatistiki verilerinin dışında İçişleri Bakanlığımızca yürütülecek faaliyetlerde, trafikte en savunmasız yol kullanıcıları olan yayaların güvenliği öncelikli hale getirilmiştir.
Bu doğrultuda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74 üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle “Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunana yayların durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar ”hükmü getirilmiş, bu kurala riayet etmeyen araç sürücüleri hakkında 888,00 TL idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
Bu düzenlemeyle ile artık sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhaları ile belirlenmiş
- Kavşak girişi ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerinde YAVAŞLAMAK
- Varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara DURARAK İLK GEÇİŞ HAKKINI VERMEK ZORUNDADIRLAR.
Trafik kazalarında genel olarak yayaların kusuru nedir? Yaya olarak trafikte nelere dikkat etmeliyiz?
2918 sayılı Karayolları Kanunu’nun 68 inci maddesinde yayaların uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Genel olarak yayaların
- Karşıdan karşıya geçişlerde trafik ışık ve işaretlerine uymaları,
- Yaya geçitlerini kullanmaları
- Kendilerine ayrılan yaya yolu dışında yaşıt yolunda yürüyerek veya taşıt yoluna girerek trafik tehlikeye düşürmemeleri gerekmektedir.
Sürücülerle ilgili mevzuattaki düzenlemelerden kısaca bahseder misiniz? Ayrıca sürücü olarak trafikte nelere dikkat etmeliyiz?
Genel olarak trafik kazaları incelendiğinde;
-Yasal sınırlar üzerinde alkollü araç kullanımı,
-Tehlikeli şerit değiştirme (Makas atma),
-Seyir halinde cep telefonu ile konuşmak,
-Hız sınırlarına riayet etmemek ve
-Kırmızı ışık İhlali’ nin trafik kazalarının başlıca unsurlarında olduğu incelenmiştir.
Bu yıl trafik haftası ile ilgili ilimizde ne tür faaliyetler yapacaksınız kısaca anlatır mısınız?
Bu yıl düzenlenen trafik haftası etkinliklerinde “Yayalar İçin 5 Adım Güvenli Trafik” mottosu etkin olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte yaya güvenliği farkındalığını arttırmak amacıyla daha önce kullanılmış olan Bir Hareketine Hayat, Kemerine Yol Ver Hayatta, Kemerim Aklımda Annem Yanımda, Yayalar Kırmızı Çizgimiz, Bayramınız Kemerli Olsun şeklinde İçişleri Bakanlığımız tarafından belirlenen mottoların dağıtımı ile bilgilendirme faaliyetleri devam etmiştir.
-Yayalar için 5 adımda güvenli trafik konulu görseller billboardlar ve afişler kullanılmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımızı yoğun olarak bulundukları alanlarda asılarak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi sağlanmış,
-İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ela koordineli olarak ilimizde belirlenen okullarımızda trafik güvenliğine yönelik eğitim faaliyetleri yapılmış,
-İl Müftülüğümüzle koordine sağlanarak camilerde verilecek vaazlarda trafik güvenliğine ilişkin mesajların verilmesine yönelik çalışmalar yapılmış,
-Trafik kazalarına karışmış veya yakınlarını kaybetmiş kişilerin ziyaretler gerçekleştirilmesi planlanmış,
-Vatandaşlara bilgilendirme SMS ‘leri atılmış,
-Karayolları trafik haftası boyunca yapılacak denetimlerde, ticari teksiler, şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçlarında ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanımına yönelik bilgilendirici faaliyetler düzenlenmiştir.
Bu haftaya özgü çıkarılan “Yayalar İçin 5 Adım Güvenli Trafik” mottosu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Biraz önce de bahsi geçtiği üzere “Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik” mottosunu adım adım ifade edecek olursak;
1. Adım : Yaya Yolunda İlerle
“Yürürken yaya veya banketlerini tercih edelim”
2. Adım : Görünür Ol
“Karanlıkta açık renk elbise giyelim veya ışık taşıyalım”
3. Adım : Trafik Işıklarını Takip Et
“Işıklı trafik cihazlarının bulunduğu yerlerde ışıkların yönlendirilmesi hareket edelim”
4. Adım: Yaya Geçidini Kullan
Karşıya geçerken yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışları kullanalım”
5. Adım: Yola Odaklan
“Yoldayken trafiğe odaklanmak için cep telefona bakmayalım, kulaklık kullanmamaya özen gösterelim”
Trafik güvenliği açısından dinleyicilerimize söylemek istedikleriniz nelerdir?
Meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde kazaların sebeplerinin genelde hız sınıra uymamak ve araçlarının hızını yol, hava ve görüş durumuna göre ayarlanmamaktan kaynaklandığı görülmektedir.
Araç sürücü ve yolcularının emniyet kemeri takması, çocuk yolcularımızla ilgili araçta koruyucu ekipman kullanımının, meydana gelebilecek trafik kazalarında yaralanma veya ölüm olaylarını en aza indirecek etkenler olduğu unutulmamalıdır.
Yayalar her şeyden önce kendilerine ayrılmış yaya geçidi veya banket gibi alanlar kullanmalı,
- Geceleri ışıklı alanlar ile kıyafet olarak açık renkli elbiseleri tercih etmeli,
- Trafik ışığı, levha ve trafik görevlisinin işaretlerine uymalı,
- Güvenli bir alanda seyrediyor olsa da trafikte olduğu şuuruyla hareket etmeli,
Ayrıca konunun önemine binaen vatandaşlarımızda trafik farkındalığının artmasına yönelik bu bilgilendirme faaliyetlerine, kanalınızda yer verdiğiniz için Üni FM çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.
İlginizi Çekebilir