Üni Fm'den Engellier Haftasına Özel Radyo Programı
GÜNDEMÜni Fm radyosunda yayınlanan ve moderatörlüğünü Talat Saka’nın yaptığı programda Tuğba Akyüz "Engelliler Haftası" ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Engelliler haftası, engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır.
Engelli Kime denir?
Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebildiği gibi sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu da ortaya çıkabilir.
Dünyada ve Ülkemizde Engelli Nüfusu Ne Kadardır?
Dünya Nüfusunun yaklaşık %10’u yani 650 milyon kadarı engellidir. Türkiye ‘de ise bu oran %12,28 olarak görülmekte olup bu da 8,5 milyon engelli birey anlamına gelmektedir.
Engelli Bireylerin toplumda karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
• Maalesef toplum tarafından dışlanma sorunu ile sık karşılaşılıyor.
• Engelli vatandaşların en önemli sıkıntılardan birisi kuşkusuz iş bulma sorunudur.
• Eğitimlerinde mimari olanakların sıkıntısından dolayı aksamalar olması ya da eğitim alamaması.
• Evinden çıkmayan engelli vatandaşlar sosyalleşme sorununu yaşarlar. Bu sorun psikolojileri çok etkiler.
• Ailesi tarafından yalnızlığa itilmek ve terk edilmek.
• Yollarda görme engellilerin rahat yürümesini sağlamak için yapılan sarı kabartmalı kaldırımlara araç park edilmesi ve görme engellilerin yolunu bulamamasın.
• Görme engelliler için kabartma yazıların günlük hayatta satılan ürün ve gazeteler dergilerde yer almaması.
Zihinlerimizde Yıkmamız Gereken Engeller Nelerdir?
Çeşitli faktörlere bağlı olarak çıkan engellilik, yalnızca engellerin ve ailelerinin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren bir konudur.
Özellikle devlet adına yapılacaklara ilaveten bireysel sorumluluklarımızın farkına varmamız ve bu çerçevede geliştirilecek sosyal sorumluluk projeleriyle engelli bireylerin sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını devam ettirmeleri sağlanmalıdır. Engelliğe neden olan koşulların ortadan kaldırılması, toplumsal bilincin arttırılması ve engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve siyasal alanlara entegre olabilmesi için gerekli fırsatların sağlanması son derece önemlidir. Engelli olmak üretime asla bir engel değildir, yeter ki fırsat verilsin…
Sosyal hayatta engellilere sağlanan imkân ve kolaylıklar, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlığının ölçüttü olmakla beraber; insana verilen değer ve önemin beliğin yansımalarıdır. Bu amaçla engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, onları desteklemek, karşılaşabilecek tüm engelleri kaldırmak, kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak; hepimizin sosyal sorumluluğudur.
Sosyal devlet olmanın verdiği anlayışla, ülkemizde engelli vatandaşlarımızın toplumda hak ettiği hayat şartlarına kavuşturulması amacıyla önemli yasalar hayata geçirilmiş böylece; başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık hizmetleri bakım ve sosyal güvenlik alanlarında büyük mesafeler kat edilmiştir.
5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun Nedir?
1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe konulan, bu kanunun amacı, engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Olarak Engelli Bireylere Yönelik Verilen Hizmet Modelleri Nelerdir?
•Hane içinde kişi düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan, toplumda 790 engelli ailesi engelli evde bakım hizmetinden faydalanmaktadır. Bunların yanı sıra ailenin içerisinde bakımı sağlanamayan ya da bakacak kimsesi bulunmayan ve bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlı bireyler devletimize bağlı hizmet vermekte olan resmi ve özel bakım merkezlerinde, huzurevlerinde yatılı ve gündüzlü olarak bakım hizmet almaktadır. İlimizde engelli bireylere hizmet vermekte olan Engelsiz Yaşam Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezimizde ise toplamda 37 yaşlımıza bakım hizmeti verilmektedir.
•Engelli bireylerin güvenli ve bağımsız bir şekilde yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılımını sağlamak engelli olmayan bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi-iletişim teknolojileri ve sistemlerine dahil olarak günlük hayatın içerisinde olabilmesi amacıyla kamuya açık olan tüm kapalı ve açık alanlarda erişilebilirliğine uygun olup olmadığı tespit edilmekte ve uygun hale getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde bu kapsamda 75 adet bina denetleyerek e bir kamu binasına erişilebilirlik belgesi verilmiştir.
•16 adet akülü, 23 adet manuel tekerlekli sandalye dağıtımı yapılmıştır.
•Çeşitli kurum ve kuruluşların sağladığı hizmetlerden ilgili kurumun mevzuatları doğrultusunda indirimli veya ücretsiz yararlanabilmeleri amacıyla %40 ve üzeri engele sahip 574 engelli vatandaşımıza engelli kimlik kartı verilmiştir.
•Genel-Görme-İşitme ve Zihinsel olmak üzere farklı engel gruplarına yönelik Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) yapılmakta ve bu kapsamda her yıl belirli zamanlarda engelli vatandaşlarımız kamuda istihdam edilmektedir.
•Engelli personel çalıştırmak, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 30, Maddesi ile yalnızca kamu işyerleri için değil özel sektör için de bir zorunluluk hale gelmiştir. Aynı il sınırları içerinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler mevcut çalışanlarının %3’ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Kamu işyerlerinde bu oran %4’tür.
Unutulmamalıdır ki “Her insan bir engelli adayıdır.”
İlginizi Çekebilir