© Bayburt Haber 2007 - 2024

Tarihi Cami Yenileniyor

Camiyi restore etmek için Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünce başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Tarihi Veysel Efendi Camiisi aslına sadık kalınarak yenilenecek restorasyonun tamamlanması bekleniyor. Camiinin restorasyon süresinin 450 gün olacağı planlanmış olup restorasyondan sonra ibadete tekrar açılacağı günü bekliyor.
Veysel Efendi Camii
Cami, dikdörtgen planlı harim ana mekân ve sonradan eklenen dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Cami, yazılı kaynaklara dayanılarak 16.yy tarihlenmektedir. Harim ana mekân kubbe ve yanlarda tonozlar ile, son cemaat yeri ise eğik çatı ile örtülmüştür. Ana mekânın örtüsü taş sütunlar ile taşınmaktadır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan tamamen taştan yapılmış minaresi tek şerefeli olup, girişi cami içinden sağlanmıştır. Yapının duvar köşeleri, kat silmesi ve pencere söveleri yöresel sarı kesme taş kaplamalıdır. Doğu cephesine bitişik şekilde yapılan imam evi ve cami medresesi yer almaktadır. Medrese girişi son cemaat yerinde bulunmaktadır. Ana giriş kapısı kademeli taş sövelidir. Giriş, çift kanatlı ahşap kapıyla sağlanmaktadır. Ana mekânda bulunan ana taşıyıcı sütunların başlıkları bitkisel motiflidir. Kadınlar mahfiline, harim ana mekândan kedi basamaklı demir merdiven ile çıkılmaktadır. Cami mihrabı taç mihrap şeklindedir ve alın kısmında süslemesi bulunmaktadır. Ahşap olan minber beyaz boyalı ve süslemesizdir.

16.yy da Yapıldığı düşünülen tarihi Veysel Cami yılların verdiği Doğa şartları ve beşeri zararlar dolayısı ile geçtiğimiz aylarda restorasyonuna karar verilmişti. Yapıyı yenilerken orijinalliğini kaybetmemesi için o dönemde yapılan motif süsleme ve camiye has mimari özellikler korundu. Kubbesi için eskiden kullanılan çamur ve saman karışımı kubbesi için kullanılmalta bu karışım yaz aylarında Sıcağı içeri sokmuyor serin havayı içeride tutuyor kış aylarında ise Sıcak havayı içeride tutup soğuk havadan koruyor bir bakıma yalıtım görevi görüyor.
Veysel Efendi Çeşmesi
Üzerinde bulunan iki adet kitabeden birinin üzerinde H.1309/M.1888 tarihi okunmaktadır20. Veysel Efendi Çeşmesi, Veysel Efendi Camisi’nin bahçe duvarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Çeşme yarım ayaklar üzerine oturan sivri kemerden oluşmaktadır. Kemerin ortasında, ayna taşının üzerinde, biri üçer diğeri dörder satırlık iki kitabe mevcuttur. 

Veysel Efendi Kimdir 

Veysel Mahallesi’ne ismini veren Veysel Efendi’nin 1432-1519 yılları arasında yaşamış olduğunu, İran’ın Hamedan şehrinden Moğol istilası sebebiyle Bayburt’a geldiğini, Akkoyunlular’la birlikte Bayburt’a yerleştiğini belirten Turanoğlu, Hamedan şehrinin Türkmence konuşulan bir şehir olduğunu ve Veysel Efendi’nin bir Türkmen olduğu bilgisinin yer aldığını belirterek, Veysel Efendi alim ve abit bir kişilik olduğunu ve kabrinin İmaret Tepe’de yer aldığını söyledi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER