© Bayburt Haber 2007 - 2024

“Maske/Çağrışımlar” Sergisi şimdi de Cocoon’da

İlk kez Baksı Müzesi’nde sergilenen “Maske/Çağrışımlar” başlıklı karma sergi, 11 Şubat’tan itibaren Contemporary Istanbul Vakfı’nın Fişekhane’de bulunan ilk üretim ve sergi mekânı Cocoon’da sanatseverlerle buluşacak.

Prof. Hüsamettin Koçan, Feride Çelik, Banu Çarmıklı ve Özlem Yalım’dan oluşan bir sanat kurulu tarafından şekillendirilen sergide 20 sanatçı ve tasarımcının maske yorumlamaları yer alıyor. Sergide sanatçı ve tasarımcıların yorumlarıyla tekrar şekillenen maskeler vasıtasıyla sanat-tasarım ile barış yolu aranıyor.
Baksı Müzesi koleksiyonuna bir 20. yıl armağanı olan “Maske/Çağrışımlar” adlı sergisinde, Alp İşmen, Aykut Erol, Beyza Boynudelik, Enis Karavil, Felekşan Onar, Ferhat Özgür, Fırat Engin, Gülcan Şenyuvalı, Gülten İmamoğlu, Halit Berker, Hatice Gökçe, İrfan Önürmen, Mehmet Kavukçu, Uniqka - Kerem Ariş / Merve Ariş, Mehmet Dere, Mike Berg, Mustafa Horasan, Sinan Logie, Simay Bülbül ve Özlem Süer’in maske yorumlamaları yer alıyor.
Sanatın gelişmesine ve yayılmasına destek olmayı, paylaşımcı ve katılımcı bir yaklaşımla geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen, 2019 yılında faaliyetlerine başlayan Contemporary Istanbul Vakfı, Fişekhane’nin tarihi dokusunda bulunan mekanı Cocoon’da İstanbulluları sanatla buluşturmak için “Maske/Çağrışımlar” sergisini Baksı Müzesi ile yaptığı iş birliğiyle İstanbul’da da sergilenmesini sağlıyor.
İçinde bulunduğumuz bu kaotik ortamda, sanatçı ve tasarımcıların yorumlayan, çözümleyen, alternatifler sunan çalışmalarıyla pandeminin kuraklaştırdığı hayatlarımıza ışık ve enerji katmayı amaçlayan sergi, 21 Nisan tarihine dek Contemporary Istanbul Vakfı’nın Fişekhane’de bulunan ilk üretim ve sergi mekânı Cocoon’da gezilebilecek.
Serginin küratör metninde şu ifadelere yer veriliyor: “Pandemi hayatı ele geçirdi. Bu yaygın saldırıya karşı önlem almanın gerekliliği konusunda herkes hemfikir. Aramızdaki mesafeyi artırdık, maskelerimizin ardından iletişim kurmaya çabalıyoruz. Maskeli konuşmalar, maskeli buluşmalar, maskeli vedalar… Maske, tarih boyunca hayatımızda var oldu. Önce vahşi doğada kendimizi korumak, kamufle etmek için boyandık, maskelerin ardına gizlendik; sonra pagan ayinlerde… Ve ‘koruyucu’ maske giderek davranışsal bir biçim aldı… Görüntü ve davranışların, örtücü, yanıltıcı, koruyucu gücünü keşfettik. Maskelerimiz, kimliğin temsilinde bir kurgu olarak rol üstlendi. Bugün maske, belki de daha önce hiç olmadığı kadar gündemde, günlük yaşantımızın ta içinde… Maskenin, aynı zamanda bir kavram olarak boyutlandırılmasını, sanatçı ve tasarımcılardaki çağrışımları ile yaratıcı eyleme konu edilmesini bu yüzden arzuladık. Bir grup sanatçı ve tasarımcıya çağrıda bulunarak, maskeyi en geniş anlamda yorumlamalarını önerdik. Böylelikle, yaşantımızda pek de olumlu nitelendirilmeyen bu nesneye ilişkin algının, farklı yorumlar ve dışavurumlar ile genleşmesini, zenginleşmesini hedefledik. ‘Maske/ Çağrışımlar’ sergisinin izleyiciler üzerinde yeni sorulara, farklı çağrışımlara yol açmasını diliyoruz.”
Contemporary Istanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli sergi ile ilgili şunları söyledi:
“2019 yılında kurulan Vakfımız, çağdaş sanatı destelemek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak için yola çıktı. Sanatı, sanatçıları ve tasarımcıları özelden genele taşımak; halkla, kitlelerle daha fazla temas ettirmek bizim planlarımız arasında. Bu kapsamda kuruluşundan bu yana destek olduğum ve Mütevelli Heyeti’nde yer aldığım ve ilk kez Bayburt’ta Baksı Müzesi’nde sergilenen ve büyük ilgi gören Maske/Çağırışımlar Sergisi 11 Şubat itibari ile Fişekhane’de bulunan mekânımız Cocoon’da sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. İstanbul’un kültür-sanat haritasına eklenen ve belediye tarafından tescillenerek “tarihi ve gezilecek mekanların” listesine giren Fişekhane’nin eşsiz atmosferinde sergilenen Maske/Çağırışımlar Sergisi’nin çok daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyoruz. Yarattığımız sinerjinin, çağdaş sanatın desteklenmesi adına yaptığımız bu iş birliğinin farklı örneklerini bundan sonra sıkça Vakıf çatısı altında gerçekleştireceğiz. Buradan bu iş birliği için değerli hocamız sayın Hüsamettin Koçan’a da teşekkür ederim.”
Baksı Müzesi Kurucusu, Sanatçı Hüsamettin Koçan ise şu açıklamalarda bulundu:
“Baksı Müzesi olarak 2021 yılına güzel bir iş birliğiyle ’merhaba’ diyoruz. Geçtiğimiz sonbaharda Bayburt’ta, müze mekânımızda sanatseverlerin beğenisine sunduğumuz ‘Maske/Çağrışımlar' sergisini bu kez İstanbul’da geniş bir çevreyle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplam 20 sanatçı ve tasarımcının eserlerini bir araya getiren bu sergide, hayatımızın merkezine oturan pandemiyi ve ‘maske’ imgesini, en iyi bildiğimiz dille, sanatla yorumlamaya çalıştık, anlam araştırmasına giriştik. Hayatımızın bir parçası haline gelen maskelerin, Anadolu’da bir tepenin üstündeki müzede çarpıcı yorumlarla seslendirmiş olmanın özellikle dikkate değer olduğunu düşünüyorum. Ortaya çıkan yapıtların zenginliği ve beğeniyle karşılanması, bizi bu sergiyi daha çok kişiye ulaştırma konusunda motive etti. Pandeminin neden olduğu kısıtlamalara rağmen sergimizin İstanbul’da izleyicilerle daha yakından buluşması hem katılan sanatçılar hem de müzemiz adına anlamlı bir destek oluşturuyor. Baksı Müzesi koleksiyonuna bir 20. yıl armağanı olan bu yapıtları ve izleyicide yarattıkları duyguyu İstanbul’a taşımış olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER