© Bayburt Haber 2007 - 2024

Burhanettin Kahrıman, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti'ni Ziyaret Etti

Önümüzdeki ay Olağan Kongresi yapılacak olan Bayburt Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Burhanettin Kahrıman Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Görev süresi boyunca taksi, dolmuş ve servislerle alakalı yaptığı çalışmaları anlatan Kahrıman, 2018 yılının Mart ayında göreve geldiğini belirterek, “görevi devraldığımızda odamızın 130 bin lira borcu, 103 bin lira aidat alacağı vardı. Bugün ise odamızın toplam borcu 13 bin, aidat alacağımız ise 570 bin lira” dedi. Aidat alacağının yükselmesinin sebebini pandemi de özellikle servisçi esnafının ciddi bir zarara uğramasıyla açıklayan Kahrıman, odanın borcunu düşürdüklerini gelirlerini ise artırdıklarını söyledi.
3,5 yılda yaptığı faaliyetleri anlatan Başkan Kahrıman, Dolmuş, Taksi ve servis fiyatlarına yapılacak yeni zamlarında haberini verdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Servis Esnafı İçin;
“BELEDİYENİN ALDIĞI DEVİR ÜCRETLERİNİ GERİ ALIYORUZ”
Biz göreve geldiğimizde 16+1 araçlarımız midibüs olarak geçiyordu. Yani bunların plaka vergisi de normal araçların iki katıydı. Bu durumu federasyonla birlikte çalışarak 16+1 araçlarımızı diğer araçlarımıza eşit hale getirdik. Şehiriçi taşıma öğrenci servisleri 2018’de 80 lira iken, bugün ilköğretim rehber personel taşımasında sabah, öğle, akşam 378 lira, uzun mesafe öğrenci taşıma sabah, akşam 210 lira, kısa mesafe öğrenci taşıma sabah, öğle, akşam 183 lira, kısa mesafe öğrenci taşıma sabah, akşam 152 lira olarak uygulanmaya başladı. Bu da malum son zamanlarda gelen zamlarla, yakıt zamları, yedek parça, lastik vs. buna da en kısa zamanda zam yapacağımızı da buradan bildireyim.
Belediyenin devir ücreti adı altında benim esnafımdan almış olduğu bir para var. Ben bir gün otururken belediyenin gelir kalemlerinin neler olduğunu inceledim. Baktığımda bu kalemlerde devir ücreti adı altında bir gelir görmedim. Ve biz bunu avukatımızla görüşerek mahkemeye taşıdık. Mahkemede de biz kazandık ve gerçekten belediyelerin devir ücreti adı altında bir gelir kaleminin yok olduğu hukuken de ortaya konulmuş oldu. Onun için şimdi bununla alakalı arkadaşlarımız geriye dönük son 5 yıl içerisindeki ödedikleri paralarını belediyeden talep etmeye başladılar. Şu ana kadar 19 arkadaşımız paralarını geri aldılar.
07.02.2023 tarihinden itibaren servis araç yaşları 15’e çıktı. Yani bu ikinci el piyasasının ciddi anlamda yükselmesinden dolayı ve bir buçuk yıldır da bu araçlarımız çalışmadı, esnafımız zor durumda. Bunu bakanlıkla görüşerek, Allah razı olsun bakanlıkta bize yardımcı oldular, bunu 12 yaştan 15 yaşa çıkardık yani 3 yaş daha araçlarımıza ilave yaptık.
“REHBER PERSONELDE LİSE ZORUNLULUĞUNU İLKOKULA İNDİRDİK”
Daha önceden rehber personel hostesi lise mezunu olması zorunluydu. İlimizde de lise mezunu rehber personel bulmak çok zor. Yani minibüsçünün vermiş olduğu raiçle çalışmıyorlar, bide şimdi üniversiteye gelen öğrenci kardeşlerimiz çalışıyor, bunların sigortalarının yapılması zorunluluğu var, öğrencilerimizin de sigorta yaptırmama gibi bir zorunluluğu var. Onun için onu bulmak ta çok zor. Bu konuyla alakalı girişimlerimiz sonucunda bunu da liseden ilk okula indirdik.
Biliyorsunuz ticari araçlarda kullanma yaşı 65 iken bunu da 14.09.2021 tarihinde  69’a çıkardık. Yani bütün ticari faaliyette bulunan araçlarımızda yaş 65’ten 69’a çıktı. 

Taksici esnafı için;
“TAKSİMETRE UYGULAMASI”
Ben bu göreve geldiğimde, caddede il dışından gelen bir öğretmen bir taksiciye okula taksimetre ne kadar yazıyor diye sordu, bizim taksici de taksimetremiz yok dedi. Bu durum vatandaşın garibine gitti ve nasıl taksimetre yok diye sordu. Bu duruma şahit olduktan sonra ben kendi kendime dedim ki; bu senin sorunun, hemen bunu hallet. 2018 yılında hemen apar topar yönetim kurulumuzla birlikte çalışma yaparak hemen taksimetreye geçiş yaptık. Taksiciler kooperatifine de bu konuda teşekkür ederim çok destek oldular.
Taksimetreye geçiş yaptığımızda %120 zam aldık. Daha sonra 2020 yılında gelen zamlarla birlikte taksimetreye %40 zam aldık. Taksimetrenin her 2 yılda bir muayenesi vardı ve bu taksi esnafımıza ciddi bir yüktü. Biz bunu da 2 yıldan 3 yıla çıkardık.
01.07.2021 tarihinde araç plaka devirlerinde araç yaş sınırı 5’ti. Biz bunu taksiler için 5 yaştan 15 yaşa çıkardık. Araç değişirken de sınır 5 yaştı biz bunu da 8 yaşa çıkardık.

Dolmuşçu esnafımız için;
Dolmuşçu esnafımızda çalışan şoförlerde 11.09.2018 tarihinde dolmuş kullanan sürücü arkadaşlarımıza belediye sınırları içerisinde SRC Belgesi bulundurma zorunluluğunu kaldırdık.
“DOLMUŞLARDA KART UYGULAMASI”
İkinci olarak dolmuşlara kart sistemi getirdik. Bu Bayburt’ta tarihi bir şeydir. Bunun dolmuşçu esnafına toplam maliyeti 670 bin lira. biz bu kartı getirirken amacımız, derdimiz, havuz içerisinde çalışmak, yani bir araç yolcu kapasitesi 15 kişi iken 20-25 kişinin alınmaması. Havuz içerisinde olduğu için dakika çalışmalarındaki o sirkülasyonu çoğaltmak, aynı zamanda yolcular bindiğindeki para sirkülasyonunu azaltmak. Bizim amacımız, gayemiz bu yöndeydi. Yolcular kartını okutup yerine geçip otursun, şöförümüz de emniyet kemerini takıp görevini yapsın. Amacımız buydu ve bunu da başardık.
“DOLMUŞ ZAMLARINI ODAMIZ BELİRLEYECEK”
Dolmuş zammı… 2020 yılında %25 dolmuşlara zam yaptık. Dolmuşlar ilimizde 2005 yılında ihaleye konulmuş. 2005 – 2021 yılına kadar bu zamların tamamı belediye tarafından belirleniyordu. Hâlbuki bununla alakalı bir çok illerimizde yargıtaya gitmiş, Danıştay 8. Dairesine gitmiş, 21 ilimizde bu konuyla alakalı mahkemeye gidilmiş ve bunların tamamını odalar kazanmış. Biz de bu konuyu mahkemeye taşıdık ve yetkinin odada olduğu kararını aldık. Şu anda arkadaşların zam talepleri var ve dilekçeleri elimize ulaştı. Bu konuyla alakalı da yönetim kurulumuzla değerlendirip gerekli zammı vereceğiz.” dedi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Başkan Kahrıman, bölgede en uygun taksi, dolmuş ve servis ücretlerinin Bayburt’ta uygulandığını belirterek, 5 Ocak Çarşamba günü Çıraklık Düğün Salonu'nda gerçekleşecek olağan genel kurul kongresine tüm üyeleri davet ederek, desteklerini beklediğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER