© Bayburt Haber 2007 - 2024

Bayburt’ta Harman Festivali: Tarihi Tarım Aletleriyle Hasat Şöleni

Bayburt'un Demirözü ilçesinde düzenlenen Harman Festivali'nde, yaklaşık 100 yıl önce kullanılan tarım aletleriyle geleneksel yöntemlerle hasat yapıldı. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin ev sahipliğindeki festivalde, Anadolu kültürü ve sosyal yaşamı ziyaretçilere tanıtıldı.

Bayburt'un Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar köyünde Kenan Yavuz Etnografya Müzesi tarafından düzenlenen "Harman Festivali" büyük ilgi gördü. Festival, yöreye özgü eski tarım aletleri kullanılarak, türküler eşliğinde geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen hasat etkinliğiyle dikkat çekti. Müze yakınındaki buğday tarlasında yapılan etkinlikte, yaklaşık 100 yıl öncesinin tarım aletleri kullanıldı ve geleneksel tarım yöntemleri yeniden canlandırıldı.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin kurucusu Kenan Yavuz, festivale ilişkin yaptığı açıklamada, Anadolu'nun güzelliklerini hem ülkeye hem de dünyaya tanıtma amacında olduklarını belirtti. Yavuz, "Paylaşma, birlikte çalışma, eğlenme, yardımlaşma ve düşenin elinden tutma gibi duyguları gündemde tutarak gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Yeni kuşakların öğrenmelerini sağlamak için 50 ila 100 yıl önceki koşullarda yapılan bir harman festivali organize ediyoruz. Bu, günümüzde kültür ve deneyim turizmi dediğimiz yapının en özgün örneği. Zannediyorum Türkiye ve dünyada bu haliyle böyle bir etkinlik yapılmıyor." dedi.

Yavuz, bu etkinlikle müzecilik anlayışına yeni bir bakış açısı kazandırdıklarını vurgulayarak, "Ziyaretçilere deneyimleme fırsatı tanıyoruz ve bu güzelliği birlikte yaşıyoruz. Kültür turizminin yayılmasını, tanınmasını, türkülerimizi, ezgilerimizi ve muhabbetimizi dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Festivale katılanlar, geleneksel yöntemlerle yapılan hasadı büyük bir ilgiyle izlerken, aynı zamanda Anadolu'nun zengin kültürel mirasını da yakından tanıma fırsatı buldular. Etkinlikte, tarım aletlerinin kullanımı hakkında bilgi verilirken, yöresel türküler ve halk oyunları da festivale ayrı bir renk kattı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER