© Bayburt Haber 2007 - 2024

Bayburt İlimizde Oranı Artan Sulanabilir Tarım Arazileri Ekonomiye 36 Milyon Liralık Katkı Sağladı

Bayburt’ta hayata geçirilen dev projelerle sulanabilir tarım arazilerinin oranı son 15 yılda iki kat arttı.

Bahse konu yatırımlar Bayburt’ta çiftçilere hem iş gücü yönünden hem de ekonomik anlamda önemli kazanımlar sağladı. İçme suyu ve sulama yatırımlarının yanı sıra uygulanan taşkın koruma projeleriyle de taşkın ve heyelanların önüne geçilerek oluşabilecek zararlar bertaraf edildi.

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin temel geçim kaynağı olduğu ilde Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınan sulama tesisleri ile 87 bin 60 dekar zirai arazi suya kavuşturuldu. Yapılan dev projelere ek olarak inşa çalışmaları süren göletlerle tarımdaki verimliliğin kayda değer ölçüde artırılması hedefleniyor.

Yatırımların ilk sırasında hem maliyeti hem de tarımsal üretime sağlayacağı katkı bakımından Demirözü Barajı yer alıyor. Yapım süreci 90’lı yılların başına kadar uzanan baraj 2011 yılında tamamlanarak hizmete alındı. Barajdan sağlanan kaynakla 25 bin dekar tarım arazisi sulama imkânına kavuştu. Sulama kanallarının yüzde yüz oranında tamamlanmasıyla birlikte bu alan 112 bin 600 dekara ulaşacak.

DSİ tarafından yapımını tamamlanan bir diğer önemli sulama projesi ise Akşar Mehmet Arslan Barajı. 2016 yılında inşaatına başlanan baraj iki yıl içerisinde tamamlanarak hizmete sunuldu. 19 bin 310 dekar tarım arazisi Akşar Mehmet Aslan Barajı ile sulanabilir hale geldi. Projeler arasında 4 bin 710 dekar alanda sulama imkânı tanıyan Konursu, 2 bin 270 dekar ile Kitre, bin 880 dekar ile Çayırözü ve bin 620 dekar alan ile Taht barajları tamamlanan diğer önemli yatırımlar olarak kayda geçti. Toplamda 6 baraj ve 13 sulama tesisi ekonomiye 36 milyon liralık katkı sağladı.

Çalışmalar kapsamında Erikdibi, Pınargözü, Petekli, Aydıncık, Çimağıl, Dövmekaya, Sarımeşe, Soğukgöze, Polatlı, Hacıoğlu ve Kırklartepe barajları ile Ozansu, Uğrak, Üzengili, Taşocağı, Uluçayır ve Yelpınar göletlerinin yapımına devam ediliyor. DSİ tarafından yapımı sürdürülen bu yatırımlarla 106 bin 120 dekar arazi daha suya kavuşacak.

Bayburt’ta hayata geçirilen tarımsal sulama projelerinin yanı sıra taşkın koruma ve ıslah çalışmalarıyla da önemli kazanımlar elde edildi. Son 16 yılda inşa edilen 43 taşkın koruma tesisi; Bayburt şehir merkezi başta olmak üzere 39 meskûn mahal ve 7 bin 710 dekar araziyi taşkın zararlarından korudu. Çiğdemtepe, Rüştü, Bayraktar, Konursu, Çatıksu, Sorkunlu, Yukarı Kırzı, Karayaşmak, Serenli, Yakubabdal ve Elmalı olmak üzere toplamda 11 taşkın kontrolü projesinin yapımı devam eden çalışmalar arasında yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER